top of page
169A8481.JPG

Hva vi gjør

Vårt arbeid er knyttet til spesifikke fagtema, anvendte i forhold til norsk naturforvaltning, og til tilstand og inngrep i ulike økosystem og naturtyper

Fagtema og kompetanse

NNI's grunnleggende kompetanse er basert på biologisk fagutdannelse fra norske universitet. Grunnlegger og daglig leder arbeidet i full stilling i 15 år ved Universitetet i Bergen, frem til NNI ble grunnlagt i 1995.

I tillegg til formell fagkompetanse har vi lang erfaring fra forskning og utredning, blant annet har vi samlet et grunnlag med over 25 år i forsker- og underviserstillinger ved Univ. i Bergen, der vi løste en lang rekke oppgaver og utførte mange prosjekter. Fra formell oppstart i 1995 har NNI utført over 700 ulike oppdrag innen ulike sektorer, så vårt samlende erfaringsgrunnlag er stort.

I tillegg til spisskompetanse innen enkelte fagfelt har NNI mye praktisk erfaring fra prosjektledelse i større, tverrfaglige prosjekter. Denne type oppgaver løser vi ofte i fellesskap med våre samarbeidspartnere fra andre fagmiljøer.

NNI har som grunnfilosofi at skal vi fungere som gode rådgivere, konsulenter og oppgaveløsere for våre kunder. Vi vektlegger også hele tiden en målrettet, faglig oppdatering som grunnlag i vår faglige utvikling. Et virkemiddel i denne sammenheng er at vi gjennomfører fagspesifikke forskningsprosjekter som har som mål å produsere ny naturfaglig kunnskap. Vi har deltatt ofte på temabaserte konferanser, seminarer og i faglige workshops og bruker en god del tid på å oppdatere oss på ny forskning innen aktuelle arbeidsfelt.

NNI fokuserer derfor på grunnleggende naturkunnskap, bred fagkompetanse og lang erfaring som grunnlag for å løse nye oppdrag. Aktuelle arbeidsfelt finnes nærmere omtalt andre steder på NNI-nettstedet.

Energi og miljø

Energi henter vi fra en lang rekke energikilder, i Norge står vannkraften sentralt når det gjelder produksjon av strøm, men energi fra nye kilder er under utvikling og utbygging (vindkraft, bioenergi, tidevannkraft, saltkraft etc). Norge er også en stor produsent av olje og gass, men en omfattende eksport fra flere større industrianlegg (Mongstad, Kollsnes, Sture, Kårstø, Kjeldbergodden, Melkøya mfl). Energiproduksjon og transport av energi er derfor et stort og viktig arbeidsfelt i Norge og virkninger på naturmiljø har i mange 10-år hatt fokus når det gjelder kunnskapsbygging og utvikling og utprøving av avbøtende tiltak.

NNI har et omfattende erfarings- og kunnskapsgrunnlag når det gjelder tema energi og miljø, særlig knyttet til vannkraft og regulering av vann og vassdrag, men vi har også arbeidet med problematikk rundt vindkraft. I de siste årene har vi arbeidet mye med elvekraftverk, med naturfaglige utredninger knyttet til konsesjonssøknader, dvs.de temautredninger som kreves i søknadsprosessene (utredning av biomangfold, miljøutredninger, brukerinteresser og landskap). Oppgaver vi løser i sektor energi og miljø:

  • Konsekvensutredninger knyttet til nye energianlegg. Etablering av nye produksjonsanlegg (for eksempel vannkraft og vindkraft) og transportanlegg for strøm (kraftledninger) kan vi utrede for avgrensede, men også fullstendige KU’er som omhandler natur, naturressurser og samfunn. For store oppgaver setter vi gjerne sammen flere fagteam som også kan omfatte andre kunnskapsmiljøer/firma.
     

  • Utredninger knyttet til småkraftanlegg
     

  • Overvåking av naturmiljø knyttet til industrianlegg og kraftanlegg
    Vi kan gjennomføre overvåking av natur knyttet til eksisterende anlegg, både i marine miljøer, ferskvann og i landmiljøet, dvs. både økosystem, plante- og dyrelivet.
     

  • Virkninger av energiproduksjon på natur og arter. Hvordan påvirker ulike typer energiproduksjon arters livsmiljø, populasjoner, reproduksjon og overlevelse?

    NNI gjennomfører FoU prosjekter knyttet til ulike typer energiproduksjon, feks vannkraft og vindkraft. Forskningsmessig har vi interesse av å utvikle kunnskap om langtidsvirkninger, dvs. hvordan er de varige miljømessige virkninger av slik produksjon kontra andre faktorer, for eksempel løpende klimavariasjoner?

Veier og natur

Veier er en vital del av vårt samfunns infrastruktur og med over 90 000 km vei pr 1999 (Kilde SSB) er omfanget blitt ganske så stort. Veier oppfattes generelt som store inngrep i natur og landskap og virkninger vei og trafikk har på omgivelser, mennesker og naturmangfold, har lenge hatt fokus. Bygging av nye veier er derfor omfattet av omfattende planprosesser, der det i våre dager legger stor vekt på å holde negative virkninger på naturmiljøet på et så lavt nivå som mulig.

Mange veiprosjekter utredet
NNI har siden oppstart arbeidet mye med tema natur og biomangfold i forbindelse med planprosesser i nye veiprosjekter, også store veianlegg som Hardangerbru og Rv7, Kyststamvei (mange prosjekter), Jondalstunnel, Ringvei Vest mfl. Vi har over årene bygget opp god kompetanse på dette fagfeltet.

Virkninger på natur
Hvordan påvirker nye veganlegg omgivende natur, arter og samfunn? Det foreligger bra med forskning på dette, men relativt lite er gjort i Norge, bortsett fra problem knyttet til hjorteviltets vandringer. NNI har i flere år arbeidet med etterundersøkelser i en parsell av Kyststamvegen i Hordaland, nærmere bestemt i Os og i området Ulvenvatnet. Forundersøkelsene utførte vi i 1996 og 1997. Etterundersøkelsene i Ulvenvannet har pågått i perioden 2005 - pt, dvs. med repeterte gjentak når det gjelder datafangst.Nye forskningsresultater gir alltid opphav til nye problemstillinger; en av utfordringene er å skille virkninger fra nye veianlegg fra andre påvirkningsfaktorer. Vi har derfor fortsatt vår forskning i Ulven-prosjektet med fokus på et bredt spekter av organismer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vann og vassdrag

Norges implementering av Vanndirektivet gav klare føringer på hvordan vi bør forvalte våre vannresurser, både ferskvann og det kystnære saltvann.Målet er kort og godt at vi nasjonalt skal arbeide frem mot en god miljøstatus i så stor andel av våre vannressurser vi kan. Mange vann og vassdrag (og en del marine miljø) er sterkt modifisert/utbygget og kan vanskelig tilbakeføres uten at de mister den nye funksjon de har fått ved gjennomført utbygging. Men avbøtende tiltak er alltid mulig.
Før en god økologisk og miljøstatus kan oppnås må det etableres kunnskap om den enkelte vannressurs. Med et vannrikt land som Norge har dette meførte store arbeidsoppgaver, både forskning, overvåking og forvaltning.
NNI har siden oppstart arbeidet med vann og vassdrag, med forskning og forvaltningstema knyttet til dette vitale livsmiljøet. Et bredt kompetanse og erfaringsfelt har gitt grunnlag for å løse ulike arbeidsoppgaver knyttet til karakterisering, klassifisering, handlingsplaner og gjennomføring av tiltak. Vi har gjennomført prosjekter i de fleste av landets fylker, spesielt knyttet til problematikk rundt vannkreft (se tema energi og miljø). Vi har arbeidet både med plante- og dyreliv i vann, kartlegging av arter som vannfugler, fisk, bunndyr og flora.
Vi har i våre prosjekter arbeidet mye med  en del metodiske problemstillinger:  Hvordan kan vi utnytte bioindikatorer bedre for presis beskrivelse av den økologiske tilstand i vann og vassdrag og Ikke minst: Hvor store datasett er nødvendig for en god beskrivelse av miljøtilstanden i vann.
En rekke rødlistede arter er knyttet til vannmiljøet. NNI har i siden oppstart arbeidet med vannfugler, deres populasjonsutvikling og hvordan ulike faktorer kan påvirke lokale, regionale og nasjonale bestander. Et viktig forskningstema er hvordan introduksjon av fremmende arter, for eksempel fiskearter, påvirker økologiske forhold primært og vannfuglers reproduksjon og bestandsstatuser.  VI har også arbeidet, og arbeider med relasjon mellom vassdragsreguleringer og vannfuglbestander, blant annet vår nasjonalfugl fossekallen.  Flere av våre langtidsprosjekter har et årlig feltopplegg som sikrer gode rådata som kjerne for den videre forskning.

Landøkologi

Norges landareal på over 330.000 km2 er særpreget av sin store variasjon når det gjelder naturtyper og økosystem, plante- og dyrearter. Skog og fjellnatur dekker størst areal (42 og 30%), mens myr og kulturmark kommer deretter når det gjelder arealomfang.

NNI har lenge arbeidet med faglige problemstillinger knyttet til landjordas økosystemer, både forskning, ulike forvaltningsrelaterte tema og ikke minst en lang rekke natur- og miljøfaglige utredninger relatert til nye utbygginger (se Plan & miljø).  Vi gjennomfører en lang rekke FoU knyttet til det terrestre miljøet:

  • Kartlegging av biologisk mangfold i skog og mark

    Vi kartlegger naturtyper og artsmangfold i hele spekteret av landmiljøet, både planter og dyr i de fleste artsgrupper. DN Håndbok 13 Kartlegging av naturtyper har stått sentralt, etterfulgt av Natur i Norge (NiN)- systemet mht klassifisering og typing av natur. Stikkord i vårt arbeid: Naturtyper, vegetasjonstyper, planter, virvelløse dyr, amfibier, reptiler, fugler og pattedyr.
     

  • Overvåking av økosystemer på land

    NNI gjennomfører overvåking av natur- og biomangfoldet i hele spekteret av landøkosystemer, både i oppdrag og i egen regi ("Long term ecological studies"). Flere av våre pågående
    overvåkings og langtidsstudier dekker tidsperioder på over 40 år.
     

  • Konsekvensutredning av nye inngrep

    Vi har gjennomført en lang rekke konsekvensutredninger der hovedfokus har vært ulike naturtyper i landmiljøet.
     

  • Forvaltning og skjøtsel

    Med basis i stor kunnskapsbredde om ulike naturtyper har vi også arbeidet med skjøtsel, naturrestaurering og forvaltning av viktige områder for naturmangfoldet, også i vernede områder.

Limnisk økologi

Vann er et sentralt tema i Norge, ressursmessig og utfordringer knyttet til bruk og forvaltning av vann og vassdrag. Store nedbørsmengder og stor variasjon i naturgeografi og naturtyper har gjort Norge til et Vannland. Et rikt biomangfold knyttet til ferskvann er derfor et av karaktertrekkene ved Norges natur.

NNI har lenge arbeidet med faglige problemstillinger knyttet til ferskvannets økosystemer, både forskning og forvaltningsrelaterte tema.

  • Kartlegging i biologisk mangfold i ferskvann

    Vi kartlegger biologisk mangfold i ferskvann, både i rennende vann og i vann og innsjøer, for eksempel i forhold til prioriteringer gitt i nasjonale veiledere (feks DN Håndbok 19 Kartlegging av biologisk mangfold i ferskvann). Stikkord: Naturtyper, planter, virvelløse dyr, amfibier, vannfugler, pattedyr.
     

  • Overvåking av ferskvannsystemer

    Klassifisering og vurdering av miljøtilstand i ferskvannmiljøer vha bioindikatorer, blant vha standardiserte metoder knyttet til Vanndirektivets arbeidsfelt.
     

  • Konsekvensutredning av nye inngrep i ferskvann

    VI har gjennomført en rekke konsekvensutredninger som også omhandler ferskvannsmiljøet. Fra 2010 utvidet vi vårt kompetansefelt med sterk kompetanse på virvelløse dyr i ferskvann (spesielt bunndyr - akvatiske insekter).
     

  • Ferskvann og forvaltning

    Vi har stor erfaring med en rekke forvaltningstema knyttet til norske vann og vassdrag, aktuelle stikkord er Verneplan for vassdrag, Samla Plan, VVV-prosjektet, forvaltningsplaner, vannkraftutredninger og anvendt forskning knyttet til tiltak i vassdrag, inngrep i vassdrag (se egen seksjon på NNI-webben), virkninger av fremmende arter i ferskvann.

Marin økologi

Norge har store marine økosystemer, de åpne hav fra Barentshavet i nord, via Norskehavet, Nordsjøen og Skagerak i sør, til en svært lang kystlinje med en samlet strandlinje på 82000 km. Marine økosystem er derfor et av landets aller viktigste økosystem med en stor variasjon i naturtyper og lokalt naturmangfold.

NNI har lenge arbeidet med en viktig gruppe av toppredatorer i de marine økosystemer, sjøfuglene, men de siste 15 år også med oppgaver der dyre- og algesamfunn i kystsonen har vært i fokus. Vi gjennomfører derfor nå utredninger og mer feltbaserte prosjekter knyttet til problemfelt som:

  • Kartlegging i marine miljøer

    Kartlegging av marint biomangfold i kystsonen - naturtyper, samfunn og arter.
     

  • Marin overvåking

    Marin overvåking av marine samfunn i strandsonen ned til 20 m dyp.
     

  • Miljøtilstand

    Klassifisering og vurdering av miljøtilstand i marint miljø vha bioindikatorer, blant vha standardiserte metoder knyttet til Vanndirektivets arbeidsfelt.
     

  • Konsekvensutredning

    Konsekvensutredninger og inngreps- analyser omhandlende det marine miljøet, spesielt i strandsonen

Natur vi har arbeidet med

169A2355.JPG

Områder og økosystem vi har arbeidet i

NNI har løst oppgaver i mange områder og et stort spekter av økosystem.

Arbeidsfelt

NNI løser oppgaver innen et bredt utvalg av fagtema

MØ_anleggsarbeid01_MG_1763 copy.jpg

Konsekvensutredninger

Fysiske inngrep i vårt naturmiljø gir virkninger på både økosystem og tilknyttet biomangfold. Et overordnet mål i norsk naturforvaltning - vedtatt av vårt Storting - er hensynstagen till biomangfold og naturressurser ved gjennomføring av nye utbygginger. Plan - og bygningsloven (PBL) setter klare rammer for slike hensyn, dvs hvordan konsekvenser skal utredes og i hvilket omfang dette skal foregå. Konsekvensutredninger er derfor blitt en viktig del av norsk planarbeid tilknyttet større utbyggingstiltak, både full KU etter KU_Forskriften, eller vurdering av virkninger og konsekvenser ved mindre planer, feks reguleringsplaner.

NNI har siden oppstart løst mange oppgaver innen dette tema, både knyttet til formelle KU'er og til andre typer av planarbeid. Vi har også god erfaring med å komme tidlig inn i utbyggingsprosjekter slik at ulike alternativer for utbygging kan vurderes og spesielt konfliktfylte alternativer unngås. For Tiltakshavere er det mye tid og ikke minst penger å spare ved å unngå særs konfliktfylte løsninger. NNI er i sin tilnærming til oppgavene opptatt av at vårt arbeid skal ha et omfang som gir beslutningsrelevans, noe også PBL gir føringer for.

Med basis i kompetanse og erfaring fra gjennomførte prosjekter tar NNI oppdrag innen denne sektor, f.eks. knyttet til:

  • Vegprosjekter

  • Industriutbygginger

  • Vassdragsreguleringer

  • Kraftlinjer

  • Vindmølleparker

  • Massetak

  • Golfbaner og andre idrettsanlegg

  • Boligutbygging

  • Andre naturinngrep

  • Virkninger av ulike typer menneskelig aktivitet uten direkte naturinngrep (friluftsliv, ferdsel, jakt, støy, andre forstyrrelser)

    Problemstillinger som belyser virkninger av menneskelige inngrep på natur og biomangfold har helt siden starten vært NNIs viktigste forskningsfelt.

169A3364_edited.jpg

Naturkartlegging

Arbeid med bevaring av biologisk mangfold står sentralt i norsk naturforvaltning, og hensyn til biologisk mangfold innarbeides nå på mange plan og i mange sektorer i samfunnet. Også for NNI står arbeidet med biomangfold sentralt, knyttet til både forskning, kartlegging, plan og miljøarbeid m.m.

 

NNI har god kompetanse og mye erfaring med naturkartlegging, både på økosystemnivå (naturtyper) eller av arter og populasjoner. Vi har gjennomført en lang rekke prosjekter i den tid NNI har vært i full drift (30 år), dvs med omfattende erfaring fra slikt arbeid siden NNI ble startet i 1995.

Når det gjelder kartlegging av naturtyper, jfr. DN's Håndbok 13 (DN 1999) eller etter NiN-metoden har NNI god erfaring. De første heldekkende naturtypekartlegginger i Norge ble gjennomført av NNIs leder i årene 1991-1992 og videreutviklet i perioden 1994-1997 (egen utviklet metode LØK - LandskapsØkologisk Kartlegging). Vi løser derfor nå oppgaver over hele landet knyttet til:

  • kartlegging av naturmangfold i kommunene

  • kartlegging av arter og artsgrupper - lokalt, regional, nasjonalt (se også fagfelt vilt og viltforskning)

  • gjennomføring av forskning på enkeltarter (se avsnittet om økologisk forskning)

  • integrering av hensyn til biologisk mangfold i ulike typer planarbeid (se sektior plan & miljø)

  • gjennomføring av av tematiske utredninger der forvaltning av biologisk mangfold står i fokus

    Har du oppgaver knyttet til arbeid med biologisk mangfold - ta kontakt!

169A4140 kopi_rødstilk 04_edited.jpg

Naturforskning

Norsk naturforvaltning skal være kunnskap- og økosystembasert. Spennvidden er stor når det gjelder behov for kunnskap om økosystem og arter, og nye problemstillinger dukker stadig opp.

NNI har igang flere artsprosjekter, med fokus på populasjoner, habitattilknytning, reproduksjon og forvaltning. Omtale av ulike prosjekter finner du på NNI-webbe.

bottom of page